خانمی تعریف میکرد: «وارد مغازهای شدم و مقدار زیادی هم پول همراهم نداشتم. همین طور به اجناس نگاه میکردم تا اینکه فروشندهای خوشتیپ جلویم ظاهر شد. از او چند سؤال کردم، از قیمت، از کیفیت و مجاب شدم که خرید کنم.» چهچیزی این خانم را روبهروی این مرد جوان میخکوب کرد و او را مجاب کرد حدود پنجاهمیلیون تومان لوازمخانگی بخرد؟ اینها:
1. آن مرد با تیپ و لباس خوبی ظاهر شده بود؛
2. فروشنده اطلاعات و مشخصات فنی را بهخوبی میدانست و در عالیترین حد خود و کاملاً دلسوزانه پاسخ داده بود. شما باید محصول یا خدمتی را که ارائه میدهید، بهخوبی بشناسید. این به شما در برابر مشتری چنان قدرتی خواهد داد که شما را یک سر و گردن از بقیۀ رقبا بالاتر خواهد برد.
تمرین کنید: در زمان بیکاری، دربارۀ محصولات خود بخوانید. از سوپرمارکتی خرید میکردم. فروشنده حتی میدانست کدام خوراکِ آماده ضرر کمتری دارد. همۀ علائم و تقریباً همۀ مواد افزودنی را در اینترنت خوانده بود و میدانست که حتی کدام آبمعدنیهای معروف در ایران چهمقدار مواد معدنی دارند. او پیشنهاد فلان آب را با دلیل میداد و البته 100درصد هم همه را درست میگفت.
این کار باعث میشود که شما در برابر مشتریها به کار خود اعتماد داشته باشید. همهچیز را دربارۀ کار خود بدانید و محصولاتتان را بهخوبی بشناسید. با این کار چنان به خودتان اعتماد پیدا میکنید که هم خودتان و هم مشتریتان از این موضوع لذت میبرد. این حس باعث خرید میشود.
برای دیدن دوره اعتماد به نفس رایگان از قسمت اول تا آخر روی تصویر زیر کلیک کنید
نکتهای دیگر برای افزایش اعتمادبهنفس شما، بهعنوان فروشنده، تنظیم صداست. اگر صدایتان پرقدرت نباشد، مشتری صدای بیحال و پژمردهتان را نمیپسندد. روی صدایتان کار کنید. مشتریها به افرادی با صدای قوی نه نمیگویند و بهراحتی از آنها خرید میکنند.
صدای خود را با تلفنهمراه ضبط کنید و ببینید چطور صحبت میکنید. یکنواختبودن صدا فقط باعث اذیتوآزار است. بعضی مواقع برای توجه بیشتر، صدا را قویتر کنید و بعضی مواقع برای تأثیرگذاری بیشتر، آرامترین حالت صدا را به کار ببرید؛ انگار که میخواهید رازی را بگویید: «این کالا را قبل از گرانشدنش در انبار داشتهام و به همان قیمتِ قبل به شما خواهم داد.» این تُن صدا و این موضع خیرخواهانه، طوری نشان میدهد که گویی آن مشتری برای شما عین خانوادهتان است. این روش باعث ایجاد پیوند بین شما و خریدار خواهد شد.
پس تا میتوانید، اطلاعاتتان از کسبوکارتان را افزایش دهید، لباسهای منظم و مرتب بپوشید و تا میتوانید، محیط کاریتان را تمیز و مرتب نگه دارید.
سعی کنید مکان کسبوکارتان همیشه خوشبو باشد؛ حتی اگر باشگاه بدنسازی دارید یا فستفودی! به هر روشی که شده، نباید بوی بدی بیاید؛ بلکه باید از مکان کسب رزق و روزی شما بوی خوبی به مشام برسد.
زمانی قصد خرید عینکآفتابی داشتم، آنهم با قیمتی بالا و کیفیتی بینظیر. وارد فروشگاهی شدم. ناگهان فروشندۀ آن مغازۀ لوکس شروع کرد به زدن اسپری خوشبوکننده. اسپری بوی بسیار خوبی میداد؛ اما چون بوی ناهار در فروشگاه پیچیده بود، با عذرخواهی از فروشگاه بیرون آمدم. پول بسیار خوبی که میتوانست نصیب آن مغازهدار شود، با این حرکت از دستش رفت.
اسپریزدن در محیط کار ممنوع است؛ مخصوصاً در حضور مشتری. میتوانید تکههایی دستمالکاغذی را به عطر آغشته کنید و روبهروی دستگاه تهویه بگذارید. نیز میتوانید از عطرهای شیشهای استفاده کنید که در آن تکهچوبهای بامبو قرار دادهاید. اینطور، بوی بسیار ملایمی تا چند متری پخش میشود.
عطر باید درخور کارتان باشد. عطر تلخ با بوی سنگین به درد مغازۀ اسپرتفروشی نمیخورد. اگر جواهرفروشید، عطری بسیار ارزان برای محل کسب شما مناسب نیست. نکتۀ مهم اینکه تا میتوانید، از عطرهای ملایم استفاده کنید. خودتان هم عطری متناسب با کار و شخصیت کاریتان بزنید.
فروشندۀ خوب باید دهانی خوشبو داشته باشد. فروشندۀ خوب باید مرغوبترین آدامسها را در کیف، در جیب لباسها، در خودرو و در کشوی میز کارش داشته باشد. بوی خوش دهان در اعتمادبهنفس شما تأثیرگذار است.
اما بدانید جویدن آدامس یا سیگارکشیدن در برابر مشتری، شما را از چشم آنها خواهد انداخت. مهمتر اینکه هیچوقت با مشتریان خود سیگار نکشید و با آنها رفیق نشوید؛ چون امکان دارد در پرداختها یا خدمات پس از فروش، آسیب ببینید. احساس رفاقت بین فروشنده و خریدار معمولاً نتیجۀ خوبی ندارد.
حضرت محمد(ص): «آرایش کن؛ زیرا خدا زیباست و زیبایی را دوست دارد.»
نفیسی: «فقط دلدادۀ زیبایی مباش؛ دلدادۀ کمال باش.»
کنفوسیوس: «جمال و زیبایی انسان در سخنگفتن اوست.»
البته همۀ زیباییها را هم که داشته باشید، از زیبایی کلام و کمال نباید غافل شوید.
تاثیر بدن زیبا و ورزیده در اعتماد بنفس فروشنده
زیبایی در جذب مخاطب و مشتری بسیار مهم است، البته این زیبایی باید دورنی و همراه با حس اعتمادبهنفس فروشنده باشد. زیباییِ تصنعی راه به جایی نمیبرد. همچنین، عقل سالم در بدن سالم است. متأسفانه این عبارت کلیشهای شده است و در حاشیۀ زندگی قرار گرفته است. سلامتی عنصر مهمی برای یک بازاری است. برای اینکه مغازهداری ثروتمند باشید، ورزشکردن باید جزئی از برنامۀ زندگی و کاریتان باشد تا بدنتان درست کار کند و قویتر شود. بسیاری از کاسبان، بهبهانههایی از قبیل وقتنداشتن، برای ورزش وقت نمیگذارند و بعدها وقت بیشتری را در مطب پزشکان صرف میکنند.
زمانهایی همانند صبح اولوقت قبل از رفتن به محل کار برای ورزش مناسب است. مدتی هر روز ساعت 5 صبح بیدار میشدم و یک لیوان آب گرم همراه با عسل و آبلیموی تازه میخوردم. سپس با لباس و کفش ورزشی از منزل تا اولین پارک میدویدم. در آنجا تعدادی حرکات نرمشی انجام میدادم، از دیدن جمع ورزشکاران به وجد میآمدم و سپس بهسمت نانوایی میرفتم، یک یا دو نان سنگک تازۀ دورُوکنجد میخریدم و به منزل میآمدم. پس از دوش آب گرم، صبحانه میخوردم و همراه دیدن کلیپی انگیزشی، برای رفتن به محل کار آماده میشدم و ساعت 8 نشده، به محل کارم میرسیدم.
در زمستان هم میتوانید این نرمش را در اتاق یا پارکینگ یا هرجایی که از سرما در امان است، انجام دهید.
روزهای تعطیل هم که تقریباً 80 روز است، برای کوهپیمایی یا پیادهروی در مسیرهای شیبدار یا رفتن به باشگاه یا استفاده از وسایل ورزشی مانند تردمیل در خانه مناسب است. با این برنامه، یکچهارم سال را ورزش کردهاید! کم است؟
همچنین میتوانید در زمانهای بیکاری در محل کار، حرکات مختلف ورزشی انجام دهید. با جستوجو در اینترنت، ویدئوهای ورزش در محل کار را پیدا خواهید کرد.
زمانهای رفتوآمد به محل کار هم برای ورزش مناسب است. میتوانید مقداری از مسیر را پیاده طی کنید یا از دوچرخه استفاده کنید. اینکه مردم و همکاران شما را با دوچرخه ببینند، بهتر است از اینکه بر ویلچر دیده شوید!
ورزش را جزئی از کارتان بدانید.